Hazai hírek
Elhunyt Szilágyi György, az MLSZ örökös tiszteletbeli elnöke
92 éves korában elhunyt Szilágyi György, állami díjas közgazdász, statisztikus, aki hosszú évtizedeken át jelentős szerepet töltött be a magyar labdarúgásban, 22 évig volt az MLSZ elnökségének tagja.

Az MLSZ-nél töltött évtizedek alatt Szilágyi György többféle funkciót töltött be, volt a Magyar Kupa Bizottság elnöke, a Nemzetközi Bizottság elnöke, képviselte a Szövetséget a nemzetközi színtéren.

Még középiskolás korában az érettségi előtt végezte el a játékvezetői tanfolyamot és így 1948-tól vezetett mérkőzéseket, sőt szinte azonnal bevonták a Budapesti Labdarúgó-szövetség oktatási munkájába. Ellenőreinek, sportvezetőinek javaslatára lett az országos játékvezetők tagja. Statisztikusi és egyetemi állása mellett több évig labdarúgó-játékvezetőként tevékenykedett.

A játékvezetést egészségi okok miatt kellett befejeznie, de 1964-től az MLSZ Játékvezető Bizottság (JB) országos oktatói bizottságának elnöke lett. 1966-tól a FIFA játékszabály és játékvezetői technika, illetve taktika oktatója (instruktora), különféle bizottságának tagja, az MLSZ Nemzetközi osztályának munkatársa volt.

1973-1974 között az MLSZ JB elnöke. 1967-ben több afrikai országban (Ghána, Libéria, Nigéria) tartott játékvezetői tanfolyamot. 1973-ban a FIFA Szabályalkotó Testületének (IB) tagja, egyben a FIFA JB és az UEFA JB tagja. Játékvezetői felkészültsége, nyelvismerete lehetővé tette, hogy a nemzetközi labdarúgás szabályait magyar nyelvre fordította. Évtizedeken keresztül az általa javított, kiegészített szabálykönyvön nevelkedett a játékvezetők sokasága, az évek során 10-12 szabálykönyvet állított össze.

Rendszeresen publikált a Játékvezető című szaklapba, 1989 és 1999 között az MLSZ elnökségi tagja volt, 1991-ben újra beválasztották az UEFA Ifjúsági Bizottságába, amelynek alelnöke lett, egyben az újonnan létrehozott Fair Play Bizottság egyik tagjává választották.

Ő dolgozta ki az UEFA fair play értékelési rendszerét, amelyet azóta számos európai szövetség is alkalmaz. 1999-ben az MLSZ közgyűlése a szövetség örökös tiszteletbeli elnökének választotta.

A futball mellett is számtalan területen ért el sikereket, 1986 és 1990 között az Egyesült Nemzetek Szövetségében dolgozott. 1997 és 2000 között a Magyar Statisztikai Társaság elnöke volt, az MLSZ és a Magyar Olimpiai Bizottság felkérésére rendszeresen tartott előadásokat a fair play fontosságáról.

Szilágyi Györgyöt a Magyar Labdarúgó Szövetség saját halottjának tekinti.