Hazai hírek
Eltűnő spray a hazai élvonalban
A brazíliai labdarúgó-világbajnokságon jól vizsgázott az eltűnő spray.

Az argentin találmány célja, hogy segítse a játékvezetőket a szabadrúgások alkalmával a sorfal pontos helyének kijelölésében, illetve az előírt távolság betartatásában. Az OTP Bank Liga 2014/2015. évi kiírásában először a legmagasabban jegyzett honi játékvezető, Kassai Viktor éreztethette a „vanishing spray” előnyeit.

A FIFA szabályalkotó testülete a nagy-britanniai Surrey-ben tartott 126. ülésén, 2012. március 5-én fogadta el a jelölő használatát, és engedélyezte e nemzetközi szövetségek számára az igény szerinti felhasználást. A törökországi U 20-as világbajnokságon már tesztelték az újítást, ahol játékvezetőként Kassai Viktor (asszisztensként Erős Gábor és Albert István) képviselte Magyarországot.

A FIFA 1302. számú hivatalos körlevelében, „az IFAB egyéb döntései” rész 4. pontjában foglaltak alapján adták meg az engedélyt a tagszövetségeknek. A tapasztalatok, az alkalmazás előnyei a következők:

– A meglévő szabályok hatékony érvényesítése a labda és a sorfal közötti 9,15 méter távolság biztosításaként, melyeket félreérthetetlenül betartanak.
– Kevesebb időveszteség történik a helyszín és a sorfal távolságának egyre világosabb kijelölése miatt. Továbbá az eltűnő spray használatával több lesz a játékidő, mivel a védőjátékosok gyorsabban elhelyezkednek.
– Az eltűnő spray egy új eszköz, amely szerves része lesz a fair play-nek, mivel ily módon elkerülhetőek a játékosok és a játékvezetők közötti konfrontációk a játékba hozás eseteikor.
– Az alacsony piaci ára miatt az eltűnő spray beszerezhető lehet minden professzionális és amatőr liga számára.

Az eltűnő spray alkalmazását illető kísérletek és a brazíliai világbajnokság is kedvező tapasztalatokat hozott: bebizonyította, hogy milyen erős visszatartó hatása van ennek az egyszerű tárgynak a labdától való 9,15 m-es távolság pontos betartása a játékosok számára.
Az MLSZ JB eltökélt azon újítások alkalmazását illetően, melyekre a Labdarúgás Játékszabályai lehetőséget biztosítanak, és mindemellett segítik, megkönnyítik a játékvezetők feladatát.